понеделник, 28 юни 2010 г.

Какво чувстваме по време на гладуване

Много често в денят на гладуване, хората чувстват прилив на енергия и здраве, както и бистър ум и повишени умствени способности. Но в началото, когато организмът все още е пълен с отрови, които започват да се излъчват от тялото, гладуването може да доведе до чувство на слабост.

Всъщност това означава, че процесът на гладуване е задействал очистителните механизми!

Отпадъчните вещества и отровите, които до сега са задръстили организма, се разтварят в кръвта, за да могат да бъдат изхвърлени. Езикът може да се обложи с бял налеп - това са бактерии и отпадъчни вещества, които се отделят от вътрешността на всички лигавици, от червата и стомаха до езика. Това още веднъж показва, че прочистващият процес е в действие. Някои хора решават, че изпитват слабост, поради липсата на храна и започват да се хранят, за да се почувстват отново „силни". Не се поддавайте на това изкушение, ако не искате

всички добри ефекти от гладуването да се опорочат.

Непоколебимостта по време на гладуване, освен всичко друго, силно укрепва волята.

Поради причините, изброени по-горе, дори когато не гладуват, хората често сутрин се събуждат с чувство на потиснатост и слабост. Може чувството на глад и да не е инстинско, но чувстват нужда да закусват, за да подобрят самочувствието си. Това е така, защото от вечерта са минали 10- 12 часа. През това време очистителните сили на организма са действали и отровните отпадъчни вещества са навлезли в кръвния ток, за да бъдат изхвърляни. Когато сутринта се закусва, тези процеси на изхвъляне спират. Някои хора дори се събуждат през ноща с неприятно чувство и и не могат да заспят отново, докато не хапнат нещо. Иначе казано, те трябва да сложат нещо в стомаха си, за да се спре разлагането на отровите и отпадъците, насъбрани там. По този начин организма дава сигнали, че е време да му се даде възможност за истинско

вътрешно почистване. Неприятните усещания на слабост ще изчезнат след няколко гладувания, защото тялото ще бъде по-прочистено.

Има голяма вероятност чувството на глад просто да изчезне. По време на гладуване се дава почивка на панкреасната жлеза, защото не се приемат захари и скорбяла и по този начин се притъпява чувството на глад.

Всичко това води до повишаване на умствения и физическия капацитет и по-добро самочувствие.

Известен е случай с британски лекоатлет, който е преодолял 52 мили (1 миля = 1,609.31 м) маратон с напълно празен стомах след 24- часово гладуване, при това е успял да подобри своя рекорд с половин час!

Няма коментари:

Публикуване на коментар