сряда, 30 юни 2010 г.

Гладуването стимулира имунитета

Американските учени казват че краткото гладуване има положителен ефект върху тялото, а не вреди, както се е смятало преди.

Никой не говори за принудително гладуване в продължение на дълъг период от време. Но благоприятният ефект може да бъде постигнат, ако изберете определен ден за гладуване, например, един ден в месец, казват експертите.

Учените са провеждали проучване, което показа, че хората, които се въздържат от храна всеки първи понеделник на месеца (по религиозни причини), намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с 40%. Пациенти с астма, които провеждат гладуване веднъж в месец, по-рядко изпитват гърчове и забелязаха, че им е много по-лесно да дишат.

Авторите на проучването заключават, умереното въздържание от храна може да бъде полено. Леко напрежение по време на гладуване, както смятат учените, има положителен ефект върху имунитета и намалява вероятността от ракови заболявания.
Някои експерти смятат, че не е задължително да провеждате гладуването през целия ден. Полезен ефект се постига и с една пропусната закуска или вечеря. Но като задължително условие трябва да бъде редовността на процеса и приемането на вода по време на гладуване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар